Gratis verzending boven €60
100.000+ klanten gingen je voor
Gemiddelde beoordeling van 4.8 ★★★★★

Choco havermelk met dadels en vanille

Wist je dat chocomelk uit de supermarkt vaak meer suiker bevat dan frisdrank? Deze zelfgemaakte chocomelk van havermelk, dadels en rauwe cacao is een heerlijk momentje, maar dan zonder schuldgevoel. Gemaakt van alleen maar pure ingrediënten en zonder allerlei onnodige ongezonde toevoegingen.

INGREDIËnten

  • 30 gr havervlokken
  • 20 gr cashews
  • 3 medjoul dadels
  • 800 ml heet water (tenzij je zin hebt in koude iced chocomelk. Dan gebruik je koud water ;)
  • 1 el rauwe cacaopoeder
  • 1/2 tl vanillepoeder, een vanillestokje of pure vanille drops
  • Snufje zout
  • Optioneel: 1 schepje plantaardige eiwitpoeder (bijv. soja voor romigere structuur)

MULSI Original
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

BEREIDING

Kinderen (en wij zelf ook!) zijn vaak dol op chocolade of een wat zoeter drankje. Ongemerkt krijgen we zo te veel onnatuurlijke suikers binnen. Deze zelfgemaakte chocomelk met rauwe cacao bevat per glas slechts 0,4 gram natuurlijke suiker uit de haver – tegenover 20 gram in een glas Chocomel. Wanneer je kiest om dadels toe te voegen aan je chocomelk dan komt er wel meer suiker in je chocomelk. Dit is nog altijd minder dat de suiker die in de voorverpakte chocomelk te vinden is, daarbij is het een natuurlijke zoetstof in plaats van zwaar bewerkte geraffineerde suikers.

Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als jij jouw zelfgemaakte chocomelk op een natuurlijke manier zoet.  Kinderen kunnen genieten van chocolademelk, terwijl jij weet dat het voedzaam is. Hieronder lees je meer over de voordelen van rauwe cacao. We beginnen met hoe je deze chocomelk zelf maakt.


STAP 1

Doe de havermout, cashews, cacao, vanille,  dadel(s) en snufje zout toe in de MULSI zeef.

STAP 2
Voeg het (warm of koude) water toe in het MULSI bassin.

STAP 3
Mix met de staafmixer tot alles goed gemengd is.


STAP 4
Druk door met de stamper.

Tip: de pulp kun je gebruiken om een chocolade pasta-achtige spread van te maken. Voeg een theelepel kokosolie toe en teen theelepel cacao. Mix het geheel nog een keer heel goed door tot de massa smooth wordt en je hebt een pure chocoladepasta!

Binnen een minuut gemaakt, helemaal naar jouw wens. Zonder de onnodige toevoegingen.

Waarom kiezen voor zelfgemaakte chocomelk? Dit zijn de belangrijkste voordelen van chocomelk met pure cacao

De bekende gele pakjes Chocomel zijn voor veel mensen jeugdsentiment. Maar wist je dat een glas Chocomel maar liefst 20 gram suiker bevat? Dat is bijna vijf suikerklontjes per glas. Deze suikerrijke drank doet je gezondheid weinig goeds en zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Gelukkig kan het ook anders. Met havermelk, rauwe cacao, dadels en eventueel wat plantaardige eiwitpoeder maak je in een paar minuten een romige, voedzame én suikervrije chocolademelk die minstens zo lekker is.

De perfecte basis van jouw chocomelk

Wanneer jij jouw plantaardige melk zelf maakt, dan weet je zeker dat er geen onnodige toevoegingen of suikers in zitten.  Met een plantaardige melk maker zoals MULSI staat verse havermelk in minder dan 5 minuten op tafel. Je kunt natuurlijk ook kiezen en experimenteren met een andere basis. Voor welke plantaardige melk kies jij?

Havermelk
Je kunt, zoals in dit recept kiezen voor een havermelk, die is van nature romig en vezelrijk. Deze vezels zorgen ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft, waardoor je langer verzadigd bent en minder snel trek krijgt in tussendoortjes. Bovendien is havermelk mild van smaak en perfect te combineren met cacao.

Cashewmelk
Extra romig en subtiel van smaak, ideaal als je een vollere chocomelk wilt maken of als je jouw chocomelk lekker vind om op te schuimen. Cashews schuimen namelijk goed, doordat het een wat vettere noot is.

Amandelmelk
Een stuk lager in calorieën en vet dan havermelk, met een zachte, nootachtige smaak. Perfect als je op je calorie-inname wilt letten.

Kokosmelk
Geeft je chocomelk een tropische twist en een heerlijk volle en romige structuur. Je wilt misschien de dadels weglaten als je kokosmelk als basis gebruikt, aangezien kokosmelk van zichzelf al lichtzoet is.

Rauwe cacao: hartopener en antioxidant-boost

In plaats van bewerkte cacaopoeders met suiker kies je voor ongezoete rauwe cacao. Deze zit vol met flavonoïden – krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Uit onderzoek blijkt dat cacao 20 keer (!) meer antioxidanten bevat dan blauwe bessen en drie keer zoveel als groene thee.

4 belangrijkste voordelen van rauwe cacao:

  1. Rijk aan antioxidanten

    Cacao is een van de rijkste natuurlijke bronnen van antioxidanten die je kunt vinden. Antioxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen vrije radialen. En dat zijn dan weer de stofjes die je sneller laten verouderen, je huid dof maken en je energie omlaag trekken. Antioxidanten zijn daarom belangrijk voor ons energie-level.

    Maar er is meer: deze antioxidanten helpen ook je cholesterol in balans te brengen. Ze verhogen het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlagen indirect het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Dat betekent minder risico op hart- en vaatziekten en een sterker, veerkrachtiger lichaam. En wist je dat flavonoïden ook je insulinegevoeligheid verbeteren? Dat helpt om je bloedsuiker stabiel te houden en kan op lange termijn zelfs beschermen tegen diabetes type 2.
  2. Bevat essentiële mineralen

    Rauwe cacao is niet alleen lekker, het zit ook vol met belangrijke mineralen die je lichaam elke dag nodig heeft. Magnesium, bijvoorbeeld, de absolute nummer één reden waarom cacao zo’n krachtvoer is. Een eetlepel rauwe cacao bevat al 53 mg magnesium. Dit mineraal is cruciaal voor sterke spieren en botten, een gezonde hersenfunctie en een kalm zenuwstelsel.

    Daarnaast zitten er in cacao essentiele bouwstoffen als koper en ijzer. Koper helpt bij het aanmaken van rode bloedcellen en bij een gezonde stofwisseling. IJzer zorgt ervoor dat zuurstof efficiënt door je bloed wordt vervoerd, zodat je meer energie hebt en je lichaam optimaal functioneert.

    Kortom, cacao helpt je bij het binnenkrijgen van een hoop natuurlijke mineralen die je niet uit een pil of potje hoeft te slikken, wanneer je lichaam hier voldoende van binnenkrijgt dankzij de juiste voeding.
  3. Geluksverhogend effect

    Eén van de magische eigenschappen van cacao is misschien wel dat het je stemming kan beinvloeden. Het zit vol fenylalanine, een stofje dat je lichaam omzet in dopamine, het gelukshormoon dat je blij en gefocust maakt. Maar dat is nog niet alles: cacao bevat ook serotonine, tyramine en anandamide, stoffen die je een warm en opgewekt gevoel kunnen geven.
  4. Verbeterd je slaap
    Het magnesium in cacao helpt je sneller in te slapen en dieper te slapen. Ondanks de minieme hoeveelheid cafeïne is rauwe cacao dus juist ontspannend.

Tips voor de lekkerste gezonde chocolademelk

  • Gebruik altijd ongezoete cacao: check op de verpakking dat er alleen ‘cacao’ of ‘magere cacaopoeder’ staat.
  • Voeg voor extra romigheid een schepje plantaardige eiwitpoeder toe.
  • Voor een spicy twist kun je een snufje kaneel of cayennepeper toevoegen.
  • Maak grotere porties en bewaar in de koelkast voor een snelle koude chocolademelk.


Ga jij dit proberen? Enjoy!
En tag ons op Instagram in jouw MULSI creaties. Vinden we leuk en geeft ons weer nieuwe inspiratie voor recepten. Lets MULSI a movement!